Mellanlandningen

Det avslutande målet på vår semesterresa, Kuba, går inte att nå med direktflyg från USA. Inte för att avståndet är så stort att det inte går att nå med en enda flygning, utan av politiska skäl. Nåja, vi fick helt enkelt stå ut med en mellanlandning på Bahamas. Närmare bestämt på New Providence Island. Vi var tvungna att stanna minst 1 natt pga flygtiderna men vi valde att förlänga till 3. Lika bra att passa på när man ändå måste.

Bahamas var inte riktigt som vi väntat oss. Sandstranden var precis så vit och härlig som förväntat men där fanns också skrovliga klippor både på land och i vattnet. Sjöborrar lär det också finnas så vi avstod från att bada i havet, blötte bara fötterna. Hotellet vi bodde på hade en lagom stor pool så vi nöjde oss med den. Möjligen finns det finare stränder på andra håll på ön men jag misstänker att de där paradisstränderna finns på de mindre öarna. Vattnet i sig var det inget fel på – kristallklart.

Hotellet, Orange Hill, låg i alla fall bra till ganska nära flygplatsen. Nackdelen var i så fall att det inte fanns så många restauranger i området. Vi bestämde oss för att åka in till Nassau ungefär en halv dag för att få se lite mer än bara hotellet. Det blev en upplevelserik resa. Vi visste att det skulle gå att ta sig dit med lokalbuss men det verkade inte finnas så gott om busshållplatser. Bara att traska på mot den vi sett dagen innan. Vi hann knappt börja promenaden förrän det kom en buss med en chaufför som ropande undrade om vi skulle downtown. Det skulle vi ju så han stannade och vi fick kliva på. Busshållplatser behövs inte upptäckte vi – varje gång chauffören misstänkte att någon ville åka med saktade han in och frågade ”downtown?”. Bussdörren behöver inte vara stängd och bilbälte behövs bara när polisen är i närheten. Tidtabeller har man inte heller. Bussarna är ganska små och åker i täta intervaller. När man vill kliva av meddelar man busschauffören och så stannar han. Betalar gör man när man kliver av.

När vi kom fram var där ett trafikkaos som placerade Manhattan på en solklar andra plats. Visserligen är Nassau väsentligt mindre men antalet bilar per kvadratmeter är mer. Ordentligt varmt hade det ju varit tidigare på resan men här överträffades alla tidigare upplevda temperaturer. Det gick åt mycket vatten. Staden i sig är inte så märkvärdig. En salig blandning av slitna och välhållna hus. En annat intryck som sitter kvar är husens alla färger som ger ett vackert intryck i kontrast till allt det slitna.

På tillbakaresan var bussen vi åkte med fullsatt. Verkligen fullsatt. Tror den hade 8 eller 9 rader säten, på ena sidan av gången två och på andra ett. Men för att kunna ta maximalt med passagerare fanns det också utfällbara säten så att man kunde sitta fyra passagerare i bredd. Och så blev det på vägen tillbaka. Lite krångligt när någon långt bak i bussen skulle av… Men vad gör det eftersom stress inte verkar vara uppfunnet på Bahamas. Allt går mycket lugnt till. Värmen ihop med den atmosfären gör att det går snabbt att varva ner här. Om jag åker tillbaka någon gång kommer jag se till att leta mig ut på någon mindre ö i förhoppning att hitta bättre stränder.

Annonser

~ av Ove på 19 augusti, 2012.

2 svar to “Mellanlandningen”

  1. Spännande skugga från kvinnan utanför det tidningstapetserade skyltfönstret. Innan jag läst klart allt så blev det lite märkligt med att man alltid ska använda ett suddigummi…
    /K

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: